We zijn toch allemaal best benieuwd hoe de huizenprijzen zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Zorgt de huidige crisis – geschreven eind april 2020, dus trek hieruit je conclusie welke crisis hier bedoeld wordt – voor een toename aan te koop staande huizen en misschien wel voor een verlaging van de gemiddelde verkoopprijs.
Prijsontwikkeling 1995 t/m 2019
In deze grafiek is de prijsontwikkeling (gemiddelde verkoopprijs) te zien van 1995 t/m 2019. 2020 is hierin dus (nog) niet opgenomen. Neemt niet weg dat je deze data goed kunt gebruiken als referentie, wanneer je de prijs van een huis checkt waar je mogelijk in geïnteresseerd bent.
Huizencrisis? Of op weg naar nieuwe toppen?
Het kan geen kwaad om zoveel mogelijk informatie tot je te nemen en eens goed te bedenken waar we op dit moment staan. Bevinden we ons aan de vooravond van een huizencrisis? Of bevinden we ons op een tijdelijke piek en kachelen we de komende 10 jaar weer heerlijk door naar nieuwe toppen?
Amsterdam = regio Haarlem
In deze grafiek zijn verschillende regio’s zichtbaar. Voor de gemeentes die wij op de huizenmeter volgen, geldt onderstaande lijst. Wij houden bij hoeveel huizen er te koop staan in de plaats of stad zelf, niet de gemeente. In het geval van Groningen betekent dit dat er in de stad minder huizen te koop staan dan in de gemeente Groningen. Amsterdam is hier niet opgenomen, maar wel de provincie-hoofdstad Haarlem. Benieuwd naar de huizenprijzen grafiek van Amsterdam, check dan de lijn van Haarlem.
- Groningen = regio Groningen (gemeente)
- Utrecht = regio Utrecht (gemeente)
- Amsterdam = regio Haarlem
Bron data grafiek: CBS, kadaster, StatLine