Kun je een huis kopen met een studieschuld? 

Het korte antwoord: ja, dat kan. Wel is het zo dat je met een studieschuld doorgaans een minder groot hypotheekbedrag kunt lenen. 

Hypotheekverstrekkers houden rekening met 0,35% (leenstelsel) of 0,65% (basisbeurs)

Verder is het hypotheekbedrag afhankelijk van of je onder het oude stelsel valt – ook wel bekend als de ‘basisbeurs’ of onder het nieuwe stelsel: het ‘leenstelsel’. Grofweg is dit een studieschuld van voor of na 2015. Volgens de website van de Rijksoverheid houdt een hypotheekverstrekker er namelijk rekening mee dat je 0,35% of 0,65% per maand aflost van je studieschuld. Dit percentage kun je vervolgens niet meer inzetten voor het aflossen / betalen van je hypotheek en gaat daarom van het maximaal te lenen bedrag af. 

Hypotheekverstrekkers kijken naar je oorspronkelijke studieschuld

Het hangt vervolgens van jouw financiële mogelijkheden af wat jouw volgende stap kan zijn. Wil je op korte termijn een huis kopen, dan is het verstandig om je schuld zo snel mogelijk volledig af te lossen. Hypotheekverstrekkers kijken namelijk naar je oorspronkelijke studieschuld. 

Rente op studieschulden terug van weggeweest

Duurt het nog even voordat je een huis gaat kopen, dan kan het slim zijn om het gewoon bij je originele maandbedrag te houden. Het rentepercentage op studieschulden is (nu) nog erg laag. Houd er wel rekening mee dat dit in de (nabije) toekomst veranderen kan. Her en der zijn er al wat geluiden dat de rente op de studieschuld omhoog gaat. 

Welke bank kijkt niet naar studieschuld?

Laten we hier eerst even zeggen dat het verzwijgen van je studieschuld bij een hypotheekaanvraag strafbaar is. Het staat gelijk aan fraude. Verder is het voor hypotheekverstrekkers en -adviseurs mogelijk om je gegevens bij DUO op te vragen. Enige voorwaarde is wel dat jij hier toestemming voor moet geven. Steeds meer hypotheekverstrekkers verplichten jou dit te doen wanneer je een hypotheek bij ze wil afsluiten.

Staat mijn studieschuld bij BKR geregistreerd?

Nee, jouw schuld staat (op het moment van schrijven) niet bij BKR geregistreerd. Er zijn partijen, zoals de AFM, die aangeven dat dit wel zou moeten gebeuren. Waarom willen ze dat? Omdat ze bang zijn dat oud-studenten een te hoge hypotheek afsluiten en daarmee in de toekomst misschien niet meer hun maandlasten kunnen voldoen. De toenmalig minister ging hier niet in mee en gaf in dit NOS-artikel als reden: “dat een BKR-registratie een afschrikwekkende werking kan hebben”. In datzelfde artikel gaf studentenorganisatie ISO aan dat “een BKR-registratie studenten nog verder weg brengt van hun eerste woning” en bovendien “in strijd is met de afspraken die gemaakt zijn bij de invoering van het leenstelsel”. 

Samenvattend: 

Ja, met een studieschuld kun je een huis kopen. Wel is het zo dat je studieschuld van invloed is op het maximale hypotheekbedrag. 

Hypotheekverstrekkers kijken naar je oorspronkelijke studieschuld. 

Hypotheekverstrekkers kunnen alleen met jouw toestemming je gegevens bij DUO opvragen. Sommige verstrekkers verplichten je al deze toestemming te geven. 

Je studieschuld is niet BKR geregistreerd.