Hoge WOZ-waarde? Dit kun je doen

De WOZ-waarde, of de Waardering Onroerende Zaken, is de waarde van een woning die wordt vastgesteld door de gemeente. Deze waarde wordt gebruikt om onroerendezaakbelasting (OZB) te berekenen, maar kan ook van invloed zijn op de hoogte van uw hypotheekrente. Een hoge WOZ-waarde kan zowel voordelen als nadelen hebben voor huiseigenaren.

Voordelen en nadelen van een hoge WOZ-waarde

Een van de voordelen van een hoge WOZ-waarde is dat uw woning meer oplevert als u deze verkoopt. Dit betekent dat u een hogere prijs kunt vragen voor uw woning als de WOZ-waarde hoger is. Echter, een hoge WOZ-waarde kan ook leiden tot een hogere OZB-aanslag. Dit betekent dat u meer belasting moet betalen over uw woning.

Wat bepaalt nu de WOZ-waarde van uw huis?

De WOZ-waarde wordt bepaald door een aantal factoren, zoals de grootte van de woning, de locatie, de staat van onderhoud en het bouwjaar. De waarde wordt ook beïnvloed door de waarde van vergelijkbare woningen in de omgeving.

Bezwaar maken tegen uw WOZ-waarde

Als huiseigenaar kunt u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning als u het niet eens bent met de waarde vastgesteld door de gemeente. Dit dient u binnen 6 weken na ontvangst van de aanslag te doen. Let er wel op dat u het een en ander goed motiveert, bijvoorbeeld door te vergelijken met andere woningen bij u in de buurt. U kunt ook een onafhankelijke waardespecialist (makelaar of taxateur) inschakelen om de waarde van uw woning te bekijken en vervolgens bezwaar maken tegen de waarde vastgesteld door de gemeente.